Skip to content

Laki rikosuhrimaksusta astui voimaan joulukuussa

1.12.2016 lähtien on rikoksentekijä joutunut suorittamaan rikosuhrimaksun, mikäli rikoksentekijä tuomitaan rangaistukseen rikoksesta, josta säädetty ankarin rangaistus on vankeutta. Rikosuhrimaksu koskee myös yhteisösakkoon tuomittua oikeushenkilöä.  Maksuvelvollisuutta ei kuitenkaan ole alle 18-vuotiailla rikoksentekijöillä.  Rikosuhrimaksu on 40 euroa, jos rangaistus tuomitaan yhdestä tai useammasta rikoksesta, josta vähintään yhdestä säädetty ankarin rangaistus on enintään kuusi kuukautta vankeutta, ja 80 euroa, mikäli säädetty ankarin rangaistus on yli kuusi kuukautta vankeutta. Oikeushenkilöille määrättävä rikosuhrimaksu on aina 800 euroa.

Tuomioistuin määrään rikosuhrimaksun rangaistuksen tuomitessaan; vaihtoehtoisesti poliisi tai syyttäjä sakon antamisen yhteydessä. Rikosuhrimaksu määrätään viran puolesta. Uhrimaksua ei saa kuitenkaan määrätä, mikäli se olisi suurempi kuin rikoksentekijälle tuomittava tai määrättävä sakko.

Rikosuhrimaksulla rahoitetaan rikoksen uhrien tukipalveluita. Rahoitusta on tarkoitus ohjata muun muassa Rikosuhripäivystyksen sekä lähisuhdeväkivallan ja naisiin kohdistuvan väkivallan uhrien tukipuhelimen toimintaan.

Asianajaja Risto Tuori on kirjoittanut aiheesta blogitekstin Rikosuhrimaksusta tukea myös liikennerikosten uhreille, joka on luettavissa Liikenneoikeus ry:n kotisivuilta.