Skip to content

Verkkokauppariitoihin saa apua

Vielä muutamia vuosia sitten moni ei olisi kuvitellutkaan luottavansa verkkokauppoihin. Oletus oli, että rahat katoavat eikä tuotetta tule tai se on laaduton eikä vastaa tilattua.

Nuoriso tekee ostoksensa jo vaikka Kiinasta, mutta vanhemmillakin luottoa riittää jo muihinkin kuin kotimaisen nettishoppailuun. Euroopan tasolla tavoite on poistaa edelleen esteitä siltä, että kauppaa käy myös jäsenmaiden rajojen yli.

Jos tuotteessa on virhe, asia on yhä helpointa hoitaa, jos tuote on ostettu oman kylän kaupasta. Verkkokauppojen palautusjärjestelmät ovat kuitenkin oman kokemukseni mukaan nekin pääsääntöisesti hyvin toimivia.

EU-alueen muista maista tehtyihin verkkokauppoihin suhtaudun yhä varovaisesti. Mitä tehdä, jos vaikkapa Ranskasta tilatussa tuotteessa on ongelma, eikä myyjä toimi jouheasti kuten suomalainen kuluttaja on tottunut odottamaan?

Eurooppalaisen kuluttajan tilanne helpottui helmikuun puolivälissä, kun verkkokauppaa koskeville kuluttajariidoille avautui verkkovälitteinen riidanratkaisufoorumi eli ns. ODR-foorumi. Foorumi on sähköinen asiointipiste eri maiden kuluttajariita-asioita hoitavien muiden toimijoiden kuin tuomioistuinten eli ns. vaihtoehtoisten riidanratkaisuelimien välillä.

Kaikkien kuluttajille palveluita ja tuotteita verkossa tarjoavien EU-alueen yritysten sivuilta pitää löytyä linkki ODR-foorumiin. Suomessa Euroopan kuluttajakeskus toimii foorumin yhteyspisteenä.

Euroopan kuluttajakeskuksen palveluita voi käyttää sen jälkeen, kun on valittanut tuotteen tai palvelun myyjälle. Riitahan syntyy vasta, jos myyjä ei vastaa tai ei korjaa virhettään. Asia on mahdollista hoitaa foorumin välityksellä kaikilla EU:n virallisilla kielillä ja ratkaisunkin saa pyytämällä omalla kielellään.

Euroopan kuluttajakeskus auttaa ja neuvoo muissakin kuin verkkokaupoissa, kun toinen osapuoli on muusta EU-maasta kuin Suomesta. Keskuksen sivuilta löydät ohjeet esimerkiksi siihen, kuinka voit hakea vakiokorvausta lennon myöhästyessä tai peruuntuessa.

Marjo Anttoora, VT, TM