Skip to content

Perhe ja perintö

Asianajotoimisto ACTAS Oy:llä on vankkaa osaamista perhe- ja perintöoikeuden alalla. Usein yksityishenkilöiden toimeksiannot liittyvätkin perinteisten perhe- ja perintöoikeuden alaan lukeutuvien toimenpiteiden hoitamiseen. Laadimme muun muassa perukirjat, testamentit, avioehdot ja osituskirjat (ositussopimukset). Toimimme pesänselvittäjinä ja -jakajina niin kuolinpesissä kuin avioeron tai avoeron jälkeen toteutettavissa osituksissa ja omaisuuden erotteluissa.

Meillä on erityistä osaamista myös edunvalvontavaltuutuksien laatimisessa. Asianajamme toimivat edunvalvojan sijaisena rikosasioissa tai muissa oikeustoimissa, joissa edunvalvojan sijaisen määrääminen on tarpeen.

Avustamme perheitä lapsen huoltajuutta, tapaamista, asumista sekä lapsen elatusta koskevissa asioissa. Toimimme myös avustajina lasta koskevissa hallinto-oikeuden käsittelyissä, jotka koskevat esimerkiksi huostaanottoa tai lastensuojelun tekemiä muita päätöksiä.

Kaikki asianajajamme hoitavat perhe- ja perintöoikeuteen liittyviä toimeksiantoja. Avustajan nimen perässä on mainittuna erikoistumisala.

 • Mika Allén, pesänselvitys ja perinnönjako, omaisuuden erottelu, ositus, valtionperinnöt
 • Antti Malinen, omaisuuden erottelut, ositukset ja perinnönjaot
 • Risto Tuori, ositukset ja perinnönjaot
 • Hannaliisa Ojanperä, pesänselvittäjän ja pesänjakajan tehtävät, omaisuuden erottelut, ositukset ja perinnönjaot

Valtionperinnöt

Hoidamme Valtiokonttorin sopimuspesänhoitajana Pirkanmaalla perillisittä kuolleiden henkilöiden kuolinpesiä, ns. valtionperintöjä. Nykyinen sopimuskausi Valtiokonttorin kanssa on voimassa 2021–2024. Olemme toimineet Pirkanmaalla sopimuskumppanina vuodesta 2016.

Pesänhoitoalueeseen kuuluvat kaikki Pirkanmaan kunnat: Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat ja Ylöjärvi.

Kuolleen henkilön perintö menee Perintökaaren 5 luvun mukaisesti valtiolle, kun perinnönjättäjältä ei jää lakimääräisiä perillisiä, kuten:

 • Rintaperilliset (lapset, lapsenlapset jne.)
 • Puoliso
 • Vanhemmat
 • Sisarukset ja näiden jälkeläiset
 • Isovanhemmat
 • Tädit, sedät ja enot
 • Toissijaiset perilliset (aiemmin kuolleen puolison isä, äiti, veli ja sisar sekä veljen tai sisaren lapset)

Käytännössä sukuselvitys on usein huomattavasti laajempi ja aikaa vievämpi kuin tilanteessa, jossa perillisiä on elossa. Huomioitavaa on myös mahdollisen adoption kautta tulleiden sukulaisten perimysasema. Sopimuspesänhoitajaan voi ottaa yhteyttä jo kuolinpesän selvitysvaiheessa. Laadimme sukuselvityksen ja teemme ilmoituksen perillisittä kuolleesta henkilöstä Valtiokonttorille.

Toimintaohjeet ja lomakkeet löytyvät Valtiokonttorin verkkosivuilta.

Pesänhoitotiimissämme pesänhoitajana toimii asianajaja Mika Allén puh. 010 548 6067, mika.allen@actas.fi ja pesänhoidossa avustavana asianajosihteeri Katri Lahtinen 010 548 6060, 050 377 9860, katri.lahtinen@actas.fi.

valtiokonttori kuolinpesä

Aiheesta lisää