Skip to content

Mitä törttöily maksaa?

Lainkuuliaisuus ja käytöstapojen kunnioittaminen tulivat viime syyskuun alussa aikaisempaa kannattavammiksi. Näin voi päätellä, kun tarkastelee korotettuja rikesakkoja. Korkein rikesakko nousi 115 eurosta 200 euroon. Pienin rikesakko on jatkossa 20 euroa.

Vertailun vuoksi muutamia arkisia esimerkkejä, joissa on otettu huomioon vain taloudellinen näkökulma. Turvallisuus ja yleinen viihtyvyys motivoivat valitettavasti usein heikommin kuin raha.

Kiirehtiminen Pyhän Olavin kirkon maisemissa 60 kilometrin rajoitusalueella 75 km/h nopeudella keventää kukkaroa 170 euron rikesakolla.  Kilometrin lisäys nopeuslukemaan, ja ylinopeudesta voidaan määrätä 200 euron rikesakko. Kun suurin sallittu nopeus tiellä on yli 60 kilometriä tunnissa, rikesakot vastaavan suuruisista ylinopeuksista ovat 140 euroa ja 200 euroa.

Kohtuullinen valaisin polkupyörään maksaa noin kahdeksan euroa. Valoitta ajamisesta talvipimeässä joutuu maksamaan 40 euroa. Jos koiran omistaja tai haltija ei huolehdi siitä, ettei koiran uloste jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa, sakko voi olla 40 euroa. Samalla hinnalla saa koiran kakkapusseja noin 450 kappaletta. Vessamaksu lienee 50 senttiä ja sakko on omistajasta sama kuin koirasta.

Jos sakkoja ehditään kirjoittaa ja suomalaisten käytöstavat säilyvät entisellään, valtion rikesakkotulot tuplaantuvat 20 miljoonasta 40 miljoonaan euroon. Vaikka taloustilanne on mikä on, harva ilokseen sakkoja maksaa. Harmitus lienee yleisin tunne.

Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan yleensä käytettävä asianmukaista heijastinta ja polkupyöräilijän ja polkupyörän matkustajan on ajon aikana yleensä käytettävä asianmukaista suojakypärää. Mielestäni kypärä lyttää hiukset ja suurin osa heijastimista takertuu sinne tänne kulkiessa. Vaikka nämä pykälät ovat suositusluontoisia, vanha viisaus ”tyhmyydestä sakotetaan” pätee silti. Kampaus ei ilahduta enää, kun pää on kainalossa. Heijastin voi pelastaa valaistun keskustan suojatielläkin takertumasta auton puskuriin. Turvallista ja viihtyisää kevään odotusta!

Marjo Anttoora, VT, TM